Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gót stílus és szubkultúra

Gót stílus és szubkultúra

A gót szubkultúra egy modern kori irányzat, mely számos országban megtalálható. Az Egyesült Királyságból indult el az 1980-as elején elején a gótikus rock helyszínéről, és a pggggggot2.jpgunk stílus egy válfaja. A gót stílus hosszú élettartalmúnak tűnik, változatos jegyei vannak. Ábrázolása és kulturálisan negatív megítélése a 19. századi gótikus irodalomból származnak a horror filmekkel és kisebb mértékben, de a BDSM létrejöttével együtt.

 

 

A gót stílus hatással van a zenére, az esztétikára, a divatra. A gótikus zene számos különböző stílusban jelenik meg. A ruházat jellemzői változatosak a deathrock, punk, viktoriánus, reneszánsz és középkori stílusokból, illetve akár ezek keveréke is lehet, ám jellemzően fekete ruházatot, sminket és hajszínt takar.

A stílus Magyarországon 

Magyarországon is a punk mozgalom kialakulását követte a new wave, az új hullám és underground néven az új szubkulturális vonulat, a gót stílus végül 1989-re alakult ki. A magyarországi mozgalom kiváltó okának a rendszerváltást jelölhetjük meg. A '70-es évektől az életszínvonal folyamatosan romlott, a politikai helyzet is nagy változásokon ment keresztül, nőtt a munkanélküliség és a deviancia. A fiatalok nagy részére jellemzővé vált a pesszimizmust és nihilizmus, és a gót stílus ezen fiatalok érzéseit fejezte ki. A gót stílus magyar képviselői Nulladik Változat, Cantara, Esőtükör, Holt Költők Társasága, lÉLEKzet, Sense of Silence. A képzőművészetben Máthé Zsuzsa1980-as évek második felében készült alkotásaiban jelenik meg először.

ggggggot1.jpgIdeológia 

A gót szubkultúra ideológiájának pontos definiálása több okból is nehéz. Az egyik az érdekeltek hangulatának és esztétikájának fontossága. Ezt részben a romanticizmus és neoromanticizmus inspirálta. A gótok sötét, titokzatos és morbid külseje a romanticizmus gótikus novelláival hozható párhuzamba. A 18. század végén és 19. században a horror, a természetfeletti érzés széles körben elterjedt volt a népszerű irodalomban. A folyamat tovább haladt a modern kori horror filmekben. A hangulat és esztétika mellett a gót irányzat másik központi eleme a teatrializmus és drámaiság.

A gótok általában nem támogatják az erőszakot. A média számos alkalommal tévesen kapcsolta össze erőszakos bűncselekményekkel a gót szubkultúra tagjait. Azonban az erőszak és gyűlölet nem része a gót ideológiának. Ehelyett az ideológia inkább a felismerésen, azonosuláson és a közösségi és egyéni bűnök miatti szomorúságon alapul, amit a kultúra egyéb területei igyekeznek figyelmen kívül hagyni vagy elfelejteni. Ezek a gót zenei stílusnak is a központi témái.

Divat

A gót stílust képviselők jellemző ruházata a sötét, néha morbid, erotikus jellegű ruhák. A tipikus gót divat jegyei a feketére festett haj, feketére húzott szem, fekete körmök, fekete ruházat, és vagylagosan piercingek. A stílus jegyeit gyakran az Erzsébet-korabeli, a viktoriánus vagy középkori korszakokból kölcsönzi, időnként katolikus és más vallásig jellemzőkkel, mint példá

ggggggot3.jpgul a kereszt vagy az ankh viselése. Gyakori viselet a bársony és csipke ruhadarabok, a szegecsek, láncok, kesztyűk. A külsőségek nagyon különbözőek lehetnek az egyének földrajzi elhelyezkedése alapján, bár a legjellemzőbb jegyek általában azonosak. A laikusok gyakran keverik a gót stílust a heavy metal divatjával, főként a heavy metal olyan képviselői esetében, akik ballonkabátot és halál-stílusú sminket hordanak.