Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boszorkányok a "sötét" középkorban

A boszorkányság örténete több mint 25.000.évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az emberek Európában két istent tiszteltek.A Szarvas istent (vadászat) és a Termékenység istenét.Ezutóbbit nagyobbra tartották, hisz ő határozta meg a fennmaradásukat.

A legnagyobb fejlődés itt,Európában tapasztalható,ahol még ma is találkozhatunk a boszorkánysággal.Angliában ezen csoportok vezetőit Wicca-nak hívják, ami azt jelenti: Bölcsek Bölcse.Wicca csak a művelt emberekből válhatott.

Hazánkban ezeket a személyeket sámánoknak, vagy táltosoknak hívták.De a kereszténység terjedése végül a háttérbe szorította azokat a csoportokat, akik nem akarták elfogadni az új vallást.Az új vallásra téríteni az embereket nem  volt valami könnyű, de ennek eszköze lett a lelki fenyítés.A pogány ünnepek, és hagyományok eltörlésével próbálták az embereket rávenni arra, hogy tiszteljék az újakat.Az egyház rosszindulatú híreket kezdett el terjeszteni, miszerint az üstöt a gyerekek megfőzésére használják, és fűszernek macskát és kígyót dobálnak az edénybe.Persze nem erről volt szó. Ez a  tévhit az inkvizíció rosszindulata, és a gyógynövények népi nevei miatt keletkezett, mint például a macskaszem, ami a csillagvirág másik neve volt.

Az egyház parancsára aztán elégették a régi pogány szobrokat, és új templomok építésébe kezdtek.A keresztények azt hitték, hogy a régi vallások istenei ördögök, mivel általában agancsot viseltek, az ősi vallások hirdetői mégsem hittek az ördögben.

A boszorkányüldözések a középkorban váltak intenzívvé.Majdnem három évszázadon keresztül tartott a hajtóvadászat,melynek több mint 11 millió áldozata lett. A XII-XIV. században elégették az eretnekeket.

Magyarországon 1565-ben volt az első, és 1756-ban pedig az utolsó "boszorkány-per".Ezen időszakban több mint 554 bírói ítélet született, amiből 192 halálos volt.

Az utolsó nagyszabású boszorkány-perre Szegeden került sor, 1728-ban, amikor 13 embert égettek el a Boszorkány-szigeten.Azzal vádolták őket, hogy miattuk nincs elég eső, csak jégeső, ami elrontotta az összes termést.Az emberek nem hitték el, hogy ez Isten tette lenne.Azt bizonygatták, hogy ez a 13 "boszorkány" a törököknek adta el az esőt.

 

1755-benMária Terézia beszüntette a boszorkányüldözést, ami egyre nagyobb teret hódított meg, és sokszor egész falvakat mészároltak le, egy-egy boszorkány miatt.Megesett az is, hogy pár gyermek vádja miatt ítéltek el akár keresztényeket is.A perek többsége a politika által is motiválva volt.A boszorkányok ezután bujkálni kezdtek, titokban tartották a gyűléseket, és igyekeztek megóvni a hagyományaikat, és ennek köszönhető az, hogy ez a vallás máig fenn maradt, és még sokáig élni fog.