Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a Hoax

2012.07.24

A lánclevelek, megtévesztések, hamis riadók a spam-levelek külön csoportját alkotják, ezeket a „hoax” (megtévesztés, becsapás) névvel szokás összefoglalni. A lánclevelek (hoax) fő célja az, minél több emberhez eljutva minél nagyobb fölösleges levélforgalmat generáljanak.

A lánclevelek tartalma általában valótlan, félrevezető. A hamis vírusriadók is ebbe a levélfajtába tartoznak.

A lánclevél sokszor önmagában nem okoz közvetlen kárt, de bosszúságot okoz, s a rája fordított idő, sávszélesség, diszkterület, a levelezőszerverek terhelése ekkor is jelent anyagi kárt. Hordozhat azonban a lánclevél közvetlen veszélyeket is!

Miről ismerjük fel a „hoax” levelet?

Egyértelmű ismertetőjele a felszólítás:

„Küldd el ezt a levelet minél több embernek!”.

Néhány további ismertetőjel:

A figyelem felkeltése

A lánclevél általában valamilyen erős hatással kelti fel a figyelmet. Vagy egy pozitív emberi érzelemre hivatkozik (pl. teljesítsük egy beteg kisgyermek utolsó kívánságát, segítsünk egy vérátömlesztésre szoruló betegen), valamilyen veszéllyel ijesztget (vírusveszéllyel, anyagi kár veszélyével), vagy pedig ígéretekkel, esetleg a meggazdagodás reményével kecsegtet.

 

Megbízhatónak látszó forrásokra való hivatkozás

Forrásként gyakran hivatkoznak tekintélyes cégekre, vagy személyekre, pl. az IBM-re, Bill Gates-re, hivatalokra. Sohasem adnak meg azonban egészen pontos hírforrást (személy szerint ki, hol nyilatkozott, hol hozzáférhető az eredeti közlemény), és sohasem adnak meg pontos időpontot.

 

A közlemény

A közlemény általában részletesen kifejti a bevezetésben szereplő megható vagy ijesztő történetet. Itt szerepelhet szegény súlyos beteg gyermek, aki utolsó kívánságként minél több E-mail üdvözletet szeretne kapni, vagy gyógyulásához segítséget, adományt, vérátömlesztést vár. Az ilyen történetek külön műfajt képviselnek, valóságos, egymástól csak apró részletekben különböző levélcsaládokat alkotnak, ezeket „urban legend”-nek nevezik.

A közlemény ijesztgethet egy különösen veszélyes vírussal, vagy más kártevővel (trójai program stb.). A hamis vírusriadóknak is megvannak a saját, jól felismerhető tulajdonságai.

A hamis vírusriadók a „különösen veszélyes” vírust nem azonosítják pontosan. Sokszor csak azt állítják, hogy a vírus, vagy más kártevő adott tárgyú levélben terjed. Ilyeneket írnak pl. „Ne nyisd ki azt a levelet, amelynek tárgya: PENPAL GREETINGS!” “Ne olvasd el azt a levelet, amelynek tárgya: Elfogták Osama bin Laden-t”. A levelezésben kicsit is jártas felhasználónak tudnia kell, hogy a levél tárgya tetszőleges lehet, így egy valódi vírus bármilyen tárgyú levélben is terjedhet. Különösen érdekes az a levélváltozat, mely azt tanácsolja: “Ne nyisd ki azt a levelet, amelyben Osama bin Laden-t látod felakasztva!” Ha már megláttam a képet, akkor a levelet előzőleg már ki is nyitottam, s ha ez kárt okozott volna gépemben, már késői lenne minden figyelmeztetés...

A hamis vírusriadók általában drámai hangon írják le a vírus kártételeit, sokszor szakszerűnek hangzó technikai kifejezésekkel megtűzdelve. Pl. „a vírus felülírja a merevlemez 0. szektorát, és rövidzárlatot okozva tönkreteszi a gép memóriáját”.

A valódi – általában vírusirtó programot előállító cégek által kibocsátott – vírusriadók mindig tartalmazzák a szóbanforgó vírus nevét, esetleg változatszámát is, az információ forrását pontosan (cég, intézmény pontos nevét), a közzététel időpontját (nem „tegnap”, hanem pontos dátum), és azt, hogy egy vírusirtó program melyik, mikori változata képes az illető vírust felfedezni és ártalmatlanná tenni.

A felszólítás

A levél mindig tartalmaz felszólítást. Egyszerű esetben csak azt kívánja – de ez mindig szerepel --, hogy a levelet küldjük el minél több címzettnek: Ezzel az egyszerű továbbítással is éppen elég kellemetlenséget szerzünk felebarátainknak.

Rosszabb esetben még más káros cselekedetre is felszólíthat a levél. Okozott már zavart egy kórház működésében az a lánclevél, amely ritka vércsoportba tartozó embereket szólított fel véradásra, s a levélben egy kórház valódi telefonszámát adta meg, ahol jelentkezni lehet.

Még veszélyesebbek a pénzszerzésre irányuló levelek, amelyek a hirtelen meggazdagodás reményével kecsegtetnek. Ez már átlép a (tiltott) piramisjátékok területére, pl. „Küldj 10 dollárt az előtted szereplő 10 címzettnek, és x napon belül te is egy zsák pénzt kapsz.”

A lánclevelek különösen veszélyes fajtája arra is felhív, hogy kattintsunk egy, a levélben szereplő címre. Esetleg egy sorsoláson való részvétellel, nyereménnyel kecsegtet: ha kattintunk, fényképezőgépet, számítógépet nyerhetünk. A kattintás eredményeképpen szerencsésebb esetben csak címünket jegyzik fel, ahová azután újabb láncleveleket, spam-eket küldhetnek. Kevésbé szerencsés esetben a helyről, ahová kattintottunk, veszélyes szoftver, vírus, vagy féreg (malware) töltődhet le gépünkre.

Mindezt azért írtam le, hogy ne tévesszenek meg a lánclevelek és egyéb riasztó levelek, és hogy NE HIGGYÜNK BENNÜK!